Break Binary and Electric Castle: Cum reușesc artiștii să găsească plăcere în contradicții

Break Binary and Electric Castle: Cum reușesc artiștii să găsească plăcere în contradicții
Vineri, 25 Iun. 2021

Break Binary and Electric Castle: Cum reușesc artiștii să găsească plăcere în contradicții

Conceptul de „Break Binary” se potrivește perfect în rândul artiștilor și trupelor din toate genurile muzicale. Fie că vorbim despre pop și rock, mainstream sau underground, colaborări greu de imaginat și idei muzicale controversate, în muzică găsim o lipsă totală de respect pentru orice subiect convențional. Împreună cu cei de la Electric Castle, am explorat evoluția constantă din muzică prin zece articole care ne arată de ce regulile sunt făcute pentru a fi încălcate.

 

Materialele se găsesc pe EC Mag, o platformă dedicată promovării muzicii fresh, cu interviuri, recenzii și subiecte de interes pentru toți cei care bagă doar ce trebuie. Seria „Break Binary” începe cu un articol despre EMAA, care a avut o piesă pe primul loc în țară în urmă cu câteva săptămâni. Înainte să rupă topurile cu „Zburătorul”, EMAA a cântat într-o trupă de rock din Timișoara. Faptul că toată România a ajuns să-i asculte piesele înseamnă mult pentru evoluția din underground în mainstream.

 

Un alt artist autohton care nu și-a impus restricții de stil e Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați. A cântat în proiecte de electro-rock, jazz, reggae, chiar și muzică creștină. O altă combinație dubioasă e pop-ul simfonic cântat de fetele de la Muse Quartet. Din interviul cu Maria Colțatu, viola, am aflat totul despre colaborările cu Silent Strike și Deliric, Smiley, Byron, Akua Naru sau Golan.

 

Apropo de golani, bucureștenii sunt arhicunoscuți prin cercurile iubitorilor de muzică electronică. Dar prea puțini știu ce făceau Alexandru Burcea și Mihai Ristea înainte să cânte „Lonely Nights” sau „Strong Faith”. Mihai a fost un producător și cântăreț la label-ul mainstream HaHaHa Productions, fondat de Smiley, iar Alex a cântat într-un număr mare de trupe, de la Sport Sângeros 3 până la Mandinga. Da, a fost și la Eurovision cu piesa „Zaleilah”. Ei au făcut switch-ul de la mainstream la underground când și-au dat seama că vor să facă o muzică ceva mai pe placul lor.  

 

Tot în materialele Break Binary X EC Mag găsim și exemple de artiști din străinătate care nu s-au mulțumit cu o rețetă prestabilită. În punk, un gen muzical hardcore și agresiv, o să dai de multe piese despre cât de oribilă e societatea în care trăim. Dar sunt și exemple de trupe care cântă despre lucruri pozitive, cum ar fi lipsa de toleranță pentru rasiști și xenofobi, iubirea față de aproapele tău și cum să ai grijă de copul și mintea ta.

 

Când se întâlnesc două trupe din emisfere diferite, slabe șanse să iasă ceva de calitate. Dar unii se încăpățânează și fac niște colaborări în contradicție cu filmul firesc al lucrurilor. Alice In Chains și Elton John, Beyonce și Jack White sau Rihanna și Paul McCartney sunt doar câteva. exemple. Contradicțiile apar și când vorbim despre hobbyurile rockstar-urilor, cunoscuți pentru faptul că nu se gândesc prea mult la consecințe. Dar life-style-ul lor nu se potrivește tot timpul cu persoana de pe scenă. Oameni ca Neil Young, James Hetfield de la Metallica sau Tom Morello de la Rage Against The Machine au niște pasiuni total aparte.

 

Zicala aia cu „trebuie să spargi niște ouă dacă vrei să faci omletă” ar trebui actualizată când vine vorba despre evoluția genurilor muzicale. Nu spargi ouă, dai cu ciocanul în cofrag. Spargi toate ouăle și toate regulile. Sunt diferențe uriașe între cum suna o piesă hip-hop în anii 80 vs. una din prezent. Nici nu are rost să scoți ceva reciclat, pentru că după cum am aflat din articolul despre label-urile independente care au avut succes global, nimeni nu știe de unde sare peștele cel mare.

 

Finally, avem și actorii care au schimbat replicile pentru versuri și instrumente. Billy Bob Thorton a câștigat Oscarul. La fel și Jared Leto, care a cântat și la Electric Castle cu Thirty Seconds To Mars. Amândoi au lansat proiecte muzicale de succes. Și nu doar ei.

 

Seria de articole EC Mag X Glo va continua cu noi materiale care arată de ce conceptul de „break binary” funcționează în lumea muzicii. Sigura condiție e să faci ce vrei cu adevărat și să trăiești după propriile reguli.

 

Dacă vrei să citești mai multe despre cum reușesc artiștii să găsească plăcere în contradicții, accesează secțiunea Break Binary de pe Electric Castle Mag: https://electriccastle.ro/ec-mag

 


*(18+) glo™ este un produs cu potențial de risc redus destinat consumatorilor adulți de produse din tutun sau nicotină”.

Acceptă notificările

🔔

Rămâi la curent cu noutățile și ofertele glo™!

Nu

Thank you! Please check your email inbox to confirm.

Ups, notificările sunt dezactivate! Le poți activa oricând din setări.