Filme care să te inspire să îți faci bagajele (din nou)

films-in-frame-filme-care-sa-te-inspire
Joi, 5 Oct. 2023

Filme care să te inspire să îți faci bagajele (din nou)

De Roxana Dănăilă

Unele veri sunt memorabile, unele îți schimbă cursul vieții, altele trec neobservate sau sunt șterse complet cu buretele, de parcă nici n-au fost. Indiferent de cum a fost vara ta, fie că ai avut parte de o vară perfectă sau ai trăit-o prin personajele din cărți, sper că lista de filme de mai jos să te inspire să cauți zborurile alea ieftine și să îți faci bagajele (din nou) și în această toamnă.

 

Y tu mamá también (2001, Alfonso Cuarón)

Încerc să îmi amintesc când am auzit prima dată de Y tu mamá también. La începutul anilor 2000 și pe atunci recomandările cinefile circulau încă via word of mouth. Este genul de film care a devenit instant cult și care i-a transformat pe cei doi actori din rolurile principale, Gael Garcia Bernal (Julio) și Diego Luna (Tenoch), în celebrități peste noapte. Pe fundalul unui Mexic tumultos, cei doi prieteni, Julio și Tenoch, însoțiți de Luisa, pornesc în călătoria vieții lor în căutarea unei plaje inventate – Boca del Cielo, fără să știe că va fi ultima vară pe care o vor petrecere împreună (și cea mai reușită). Ce o face memorabilă? Nimic nu merge conform planului, iar plaja imaginată chiar există. Cu toții avem o vară din asta păstrată undeva într-un sertar mental.

 

Thelma and Louise (1991, Ridley Scott)

Thelma and Louise rămâne în continuare greu de egalat și ne oferă cel mai bun rol pe care l-a făcut vreodată Susan Sarandon. Tot Ridley Scott ne-a făcut cunoștință cu Ripley a lui Sigourney Weaver în Alien, deci nu pot decât să îl apreciez pentru personajele pe care le-a creat. Este fix genul de road movie care îți va da imboldul necesar să lași totul, să te urci în mașină cu cea mai bună prietenă și să porniți către nicăieri (preferabil într-un Ford Thuderbird, cu Marele Canion pe fundal și un Brad Pitt pe care îl iei la autostop). 

 

Trilogia Before - Before Sunrise (1995), Before Sunet (2004), Before Midnight (2013) (Richard Linklater)

A recreat cineva itinerariul celor 3 filme? Aș merge într-un astfel de tur ghidat care să mă poarte pe urmele celor doi îndrăgostiți pe străzile din Viena, apoi în locațiile din Paris și, la final de vară, în Peninsula Peloponez din Grecia, când deja formează o familie. Este genul de poveste de care nu te saturi niciodată, ori de câte ori ai revedea-o, pentru că reușește pe de-o parte să reproducă intimitatea care se creează treptat într-un cuplu real, dar și să ne ofere cele mai romantice scenarii posibile. Uneori aleg să pornesc cu filmul de la mijloc sau cu ultimul, în funcție de dispoziția pe care o am. Jesse și Celine forever. <3 

Acceptă notificările

🔔

Rămâi la curent cu noutățile și ofertele glo™!

Nu

Thank you! Please check your email inbox to confirm.

Ups, notificările sunt dezactivate! Le poți activa oricând din setări.